Samstag, 21. April 2007

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1) Στις μέρες μας ο όρος «οικογένεια» σημαίνει μια ομάδα ατόμων που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος ή γάμου ή υιοθεσίας και διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη καλύπτοντας φορολογικές, βιολογικές, βιοτικές ανάγκες. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο της Ευρώπης, για ν’ αντιμετωπίσουν θέματα όπως της ένδο-οικογενειακής βίας, υιοθετούν έναν ευρύτατο ορισμό: «οικογένεια» θεωρείται ένα ζεύγος ενωμένο με ή χωρίς γάμο, οι κατιόντες, οι ανιόντες, οι εξ αγχιστείας συγγενείς, εφ’ όσον ζουν κάτω από την ίδια στέγη ή εξακολουθούν να έχουν σχέσεις που πηγάζουν από μία προηγούμενη συνοίκηση. Έτσι, και η ανύπαντρη μητέρα με το παιδί της, αυτό που λένε σήμερα «μονογονεϊκή οικογένεια», αποτελεί οικογένεια. Αλλά και η ανύπαντρη θεία που αναλαμβάνει, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που αφάνισε τους γονείς, την ανατροφή δύο ανηλίκων παιδιών, κι αυτή οικογένεια είναι.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
2) H οικογένεια, καθώς είναι από όλους αποδεκτό, αποτελεί το κύτταρο της κοινωνίας. Είναι η βάση, από την οποία εξαρτάται η ποιότητα, η στερεότητα και το μέλλον της κοινωνίας. Αν το κύτταρο είναι υγιές, αν η βάση είναι στερεή, τότε, χωρίς αμφιβολία και η κοινωνία θα είναι υγιής, η αντοχή της θα είναι μεγάλη και το μέλλον της θα είναι βέβαιο.

Βέβαια, αφού η Οικογένεια έχει τόσο μεγάλη αξία, ευνόητο είναι ότι πρέπει, αφ’ ενός μεν να βοηθηθεί, για να γίνει από την αρχή υγιής και στερεή και αφ’ ετέρου οφείλει και η ίδια να μάθει να αγωνίζεται συνεχώς, για να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που την απειλούν. Γιατί η οικογένεια βάλλεται από πολλούς εχθρούς. Βάλλεται εσωτερικά, από τα ίδια τα μέλη της και εξωτερικά από το φυσικό και ηθικό κακό που την περιβάλλει. Απειλείται από τα ελαττώματα, τις αδυναμίες και τα πάθη των μελών της, τα οποία νομίζουν ότι με τη βία θα κυριαρχήσουν το ένα στο άλλο. Απειλείται από τις δυσκολίες, που είναι φυσικό να συναντά κάθε οικογένεια στη διάρκεια του βίου της. Απειλείται και από όλους εκείνους, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν.

Καθημερινά μας τριγυρίζουν κραυγές αγωνίας, προφορικές ή γραπτές, για την εγκληματικότητα, την αύξηση των ναρκωτικών, την ανεργία, την διάλυση της οικογένειας, τη φτώχεια, την παιδεία και για άλλα πολλά ακόμα, για τα οποία η κοινωνία μας δεν ήταν συνηθισμένη σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα πρέπει να μας ανησυχούν όλους, όμως περισσότερο ανησυχούν την Ελληνική Νεολαία.
Καθημερινά, η ζωή επιβεβαιώνει την άποψη του Αϊνστάιν που λέει: «Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει στην εποχή των τέλειων μέσων και των συγκεχυμένων σκοπών και έχει καταντήσει αναίσχυντα κερδοσκοπική».

Κέρδος χρημάτων, κέρδος δόξας, κέρδος αξιωμάτων και τιμών, δίψα για την ματαιότητα, τόσο λυσσαλέα, που αποσβολώνει πολλές τίμιες προσπάθειες δημιουργίας, ενώ οι τίμιοι περπατούν σήμερα στην κόψη του ξυραφιού.
Η σύγχυση και η θολούρα που κυριαρχεί στις μέρες μας στην «στην ανθρώπινη» κοινωνίας μας, δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν. Οι πειρασμοί του σημερινού κόσμου εκμηδένισαν την αντοχή μας, αλλά κυρίως την αντοχή της Νεολαίας μας, αφού σε όλα τα προβλήματά τους λόγια και μόνο λόγια-ή κατά τον Όμηρο «έπεα πτερόεντα».

Τα προβλήματα της Ελληνικής Νεολαίας, τα οποία δημιουργούν την κρίση της Ελληνικής Οικογένειας και πλήθος άλλων προβλημάτων στην Ελληνική κοινωνία, τα μελέτησαν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι τα προβάλλουν με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις στον Τύπο, αλλά και με παρεμβάσεις μέσω της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ και κυρίως της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, η οποία ύστερα από μελέτη έχει εκδώσει ΠΟΡΙΣΜΑ, που εξετάζει όλες τις πτυχές του θέματος και προτείνει σοβαρά θεσμικά, κοινωνικά, οικονομικά και φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κακού.

Δυστυχώς τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή, αναποτελεσματικά καθόσον η ρίζα του κακού δεν βρίσκεται μόνο εκεί.

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Θα αναφέρουμε περιληπτικά μερικές διαπιστώσεις που δημιούργησαν την σημερινή κατάντια:
Και πρώτα απ’ όλα η ανεργία και η στενότητα της στέγης παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη γαμηλιότητα: οι γάμοι από 8% το 1953 έπεσαν κάτω του μισού σήμερα. Παράλληλα τα διαζύγια τριπλασιάστηκαν.

Έχουν αυξηθεί πολύ η θεληματική ατεκνία και η στειρότητα, η οποία δεν είναι πάντοτε φυσική, όπως είναι οι σαλπιγγικές λοιμώξεις, που προκαλούνται από χλαμύδια, καθώς και η έκτρωση. Υπολογίζεται σε 24% η στειρότητα που προκαλείται από μία άμβλωση. Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής αναφέρει ότι:
«Σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα η έκτρωση θεωρείται αθώα πράξη. Η αντίληψη αυτή πρέπει να εκλείψει, με τη σωστή διαφώτιση των γυναικών λόγω των σοβαρών επιπλοκών που προκαλούν οι επεμβάσεις αυτές». Η Ακαδημία προειδοποιεί ότι κύριο αίτιο της υπογεννητικότητας είναι η έκτρωση! Ο καθηγητής Κουτήφαρης αναφέρει ότι: «πάνω από 150.000 ζευγάρια στην Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν παιδιά γιατί έχουν στο ιστορικό τους μία έκτρωση». Ο καθηγητής Τριχόπουλος ότι: «το 40% της μειώσεως γονιμότητας οφείλεται σε εκτρώσεις».

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει το μελαγχολικό ρεκόρ εκτρώσεων, που υπερβαίνουν τις 500.000 το χρόνο, από τις οποίες 40.000 σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών γεγονός που αποτελεί κοινωνικό έγκλημα. Οι αμβλώσεις γίνονται και σε μαθήτριες του Δημοτικού˙ 10χρονο κοριτσάκι έφθασε σε μαιευτήριο για έκτρωση.

Όταν το κράτος παρέχει σε κάθε κοριτσόπουλο 3 εκτρώσεις το χρόνο δωρεάν, είναι σαν να παρακινεί τις νέες: «Πηγαίνετε, γλεντήστε και ελάτε να σας κάνω έκτρωση». Ενώ θα έπρεπε να τους θυμίζει, ότι σε κάθε βήμα καραδοκούν οι λοιμώξεις, AIDS, χλαμύδια και αφροδίσια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει: ‘Κάθε χρόνο μολύνονται 300 εκατομμύρια με χλαμύδια ή με ηπατίτιδες και 40 εκατομμύρια με σύφιλη’, χωρίς να αναφερθεί το AIDS.

Βλέπετε, η φύση έχει νόμους αδυσώπητους και τιμωρεί σκληρά όσους την καταδολιεύονται.
Το 1/3 των εκτρώσεων γίνεται από παντρεμένες γυναίκες και οι υπόλοιπες από ανύπαντρες.

Όσον αφορά την πηγή του AIDS παρατηρείται μεγάλη αύξηση μολύνσεων στους νέους. Η χώρα μας ανέβηκε από την όγδοη στην τρίτη θέση της Ε.Ε.
Οι οροθετικοί φορείς στην Ελλάδα, όσοι έχουν ελεγχθεί, υπερβαίνουν τις 100.000. Όλοι αυτοί και όσοι άλλοι, που δεν έχουν εξεταστεί -αλλά δεν το ξέρουν- θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν το πολύ σε εννέα χρόνια. Συνήθως είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι να νοσήσουν μεταδίδουν τον ιό.

Ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά είναι από τα πολύ σοβαρά προβλήματα της νεολαίας. Έρευνα από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης αποδεικνύει ότι 42% των νέων ηλικίας 12-20 ετών κάνουν συχνά κατάχρηση οινοπνεύματος και ότι 7% οδηγούν ύστερα από ολονύχτια κατάχρηση οινοπνευματωδών. Στο ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ αναφέρεται: «Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από τροχαία 2.000 -κυρίως- νέοι άνθρωποι και τραυματίζονται βαριά 40.000 από τις οποίες άλλες 2.000 πεθαίνουν στο νοσοκομείο. Το κατάντημα αυτό της νεολαίας και της κοινωνίας γενικότερα εκτός των άλλων έχει σαν συνέπεια τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και των Πανεπιστημίων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ο σχολικός πληθυσμός το 2015 θα είναι πολύ μικρός (το πολύ 500.000).

Όλοι οι αλλοδαποί μαθητές είναι καλύτεροι από τους Έλληνες, γιατί στρώνονται και μελετούν, ενώ τα ελληνόπουλα ξενυχτούν στα νυχτερινά κέντρα από την ηλικία των 11 ετών. Μετά 5 χρόνια τα Πανεπιστήμιά μας θα καταληφθούν από το πλήθος των αλλοδαπών μαθητών, που θα αποκλείσουν έτσι τους Έλληνες νέους από τις σπουδές και αργότερα θα καταλάβουν όλες τις επιστημονικές θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις Δημογραφικές Υπηρεσίες του Ο.Η.Ε. ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα θα κατέβει πολύ γρήγορα λόγω του ταχύτατου περιορισμού των Παραγωγικών ηλικιών και το 2099 οι Έλληνες, όσοι θα υπάρχουν τότε, θα είναι το πολύ 3.000.000, με ηλικιωμένους 2.000.000. Και ερωτάται πως θα οικονομούνται οι συντάξεις αυτών των γερόντων;

Με τα ίδια δεδομένα του Ο.Η.Ε. οι μουσουλμανικές χώρες με πολύ υψηλούς δείκτες γονιμότητας (7,3) παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση του πληθυσμού λόγω της αυστηρής θρησκευτικής πειθαρχίας που τηρούν με φανατισμό. Η Τουρκία συγκεκριμένα διπλασιάζει τον πληθυσμό της κάθε 28 χρόνια.
Σήμερα είμαστε 10 εκατομμύρια Έλληνες και 60 εκατομμύρια Τούρκοι. Μετά τριάντα χρόνια εμείς θα είμαστε 7 εκατομμύρια, ενώ οι Τούρκοι πάνω από 120 εκατομμύρια. Δηλαδή πολυαριθμότεροι των Γερμανών, Γάλλων, Βρετανών και Ιταλών.

Με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. η Ελλάδα και η Ευρώπη θα κατακλυσθούν από εκατομμύρια μουσουλμάνους, που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου με την οποία θα ρυθμίζουν την οικονομική ζωή της χώρας και θα επιβάλλουν πλέον «νόμιμα» τη γλώσσα, τη θρησκεία και τα έθιμά τους. Δηλαδή μια νέα μορφή Τουρκοκρατίας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ας προσπαθήσουμε τώρα να βρούμε τα σπουδαιότερα αίτια της οικογενειακής κρίσης.
1) Σαν βασικό αίτιο της κρίσης προβάλλει ο υπέρμετρος ατομισμός. Σήμερα ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για το άτομό του. Σκέπτεται πως θ’ αναρριχηθεί χρησιμοποιώντας έστω και ψεύτικα δεκανίκια. Δεν τον ενδιαφέρει ο άλλος, ο διπλανός. Δεν έχει πια ευαισθησίες. Ας ξεχάσουμε το μεγαλύτερο αδερφό που θυσιαζόταν να παντρέψει τις αδελφές του. Σήμερα οι νέοι γνωρίζουν μόνο τα δικαιώματά τους. Δεν έχουν υποχρεώσεις.

2) Τα αρνητικά μηνύματα του φεμινισμού
Η γυναίκα ήταν πράγματι καταπιεσμένη. Εθεωρείτο κατώτερη από τον άνδρα. Κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες για πολλούς αιώνες και πέτυχε την ισότητα των δύο φύλων. Δεν αρκέστηκε όμως σ’ αυτό. Πέρασε στην αντίπερα όχθη, γιατί ξέχασε ότι είναι ίση, αλλά διαφορετική. Έγινε καρικατούρα του άνδρα και εισπράττει την περιφρόνηση των παιδιών της. Ένα πρόσφατο παράδειγμα μαρτυρεί του «λόγου το ασφαλές». Μητέρα τριών παιδιών, 25 χρόνια παντρεμένη, εγκατέλειψε την οικογένειά της και ακολούθησε το φίλο της. Όταν οργάνωσε το καινούριο της σπιτικό τηλεφώνησε στα παιδιά της να την ακολουθήσουν:
«Όχι», της απάντησαν μ’ ένα στόμα. «Θα μείνουμε με τον πατέρα μας που μας φρόντιζε τον καιρό που εσύ μας άφησες».
Με την χειραφέτηση της γυναίκας-κίνημα φεμινισμού- η γυναίκα απέκτησε αλαζονεία, ανεξαρτησία οικονομική, άρα και ευκολία στο να διαλύει την οικογένεια.

3) Η εργασία της γυναίκας έφερε μεγάλη επιβάρυνση στο πρόγραμμά της.
Η γυναίκα σήμερα δεν έχει που να δώσει απολογία. Έχει πολλούς ρόλους. Είναι νοικοκυρά, μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Πως ν’ ανταποκριθεί σ’ όλες αυτές τις υποχρεώσεις;
Αν τη συμμερίζεται ο σύζυγός της:

«ίσιος ο δρόμος γίνεται κι ανάλαφρος ο κόπος».

Αν όμως όχι, δημιουργούνται γκρίνιες, καυγάδες, τσακωμοί, που φτάνουν πολλές φορές στο διαζύγιο. Φίλη δικηγόρος παντρεύτηκε έναν Πρωτοδίκη. Ο σύζυγος γυρνώντας από την εργασία του καθόταν στην πολυθρόνα και διάβαζε την εφημερίδα. Η σύζυγος σκοτωνόταν να μαγειρέψει, να σκουπίσει, να σφουγγαρίσει, να πλύνει, να σιδερώσει, να… να… να…..
Για ένα χρόνο τον ανέχτηκε. Στο χρόνο επάνω επαναστάτησε. Έτσι ένα μεσημέρι τους βρήκε να διαβάζουν και οι δύο την εφημερίδα καθισμένοι στις αντικρινές πολυθρόνες: -«Ελένη, δε θα φάμε σήμερα;», ρωτά ο σύζυγος.
-«Όχι, Κώστα, εκτός αν ετοιμάσεις εσύ».
Σε λίγες μέρες χώρισαν οριστικά.

4) Η έλλειψη πίστεως.
Η πίστη στο Θεό είναι μεγάλο κεφάλαιο. Αν φωλιάζει στις ψυχές των συζύγων, τα παρουσιαζόμενα προβλήματα βρίσκουν ευκολότερα τη λύση τους. Η πίστη έχει μια μοναδική δύναμη. Είναι η Θεία Φλόγα στα κατάβαθα της ψυχής μας που στηρίζει τη ζωή μας. Που μας ανεβάζει και μας βοηθάει να καλλιεργούμε καλές διαπροσωπικές σχέσεις με όλα τα μέλη της οικογένειάς μας. Μας απαλλάσσει από το άγχος που μας δημιουργεί σκληρός αγώνας για την επιβίωση. Είναι μια ασπίδα που προστατεύει το σπιτικό μας. Γίνεται με άλλα λόγια αυτό που λέει ο ποιητής:

«Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε
στην Πίστη επάνω την ελπίδα
Τον είδα στη ζωή να μάχεται.
Μα πάντα ανίκητο τον είδα.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ
Και τώρα ας κάνουμε όλοι μας έναν έλεγχο της πορείας της δικής μας οικογένειας, ένα έγκαιρο τσεκ-απ της δύναμης και της αντοχής της. Και μην μου πει κανένας μας: «η δική μου οικογένεια έχει ηλικία 15, 20, 25, 30…. χρόνων. Δεν κινδυνεύει από τίποτε γιατί έχει γερές βάσεις». Ας μην είμαστε ποτέ σίγουροι για τίποτε. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει το αύριο. Είναι συνετό, λοιπόν, να μην εφησυχάζουμε. Εξάλλου η πραγματικότητα αυτό μας επιβεβαιώνει καθημερινά.

Είχα μαθήτρια την κόρη ενός εκλεκτού ζευγαριού. Είχαν πράγματι μια θαυμαστή οικογένεια. Ο σύζυγος γιατρός και η γυναίκα του εκπαιδευτικός. Ο σατανάς όμως ζήλεψε την ευτυχία τους και έβαλε την ουρά του. Ο σύζυγος συνδέθηκε με μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο που εργαζόταν και διέλυσε την οικογένειά του. Το αποτέλεσμα; Εκείνος αυτοκτόνησε όταν κατάλαβε τι έκανε κι εκείνη αγωνίζεται να μεγαλώσει τις δυο ορφανές κόρες της.

Ο καθένας μας θα μπορούσε να φέρει ένα σωρό παραδείγματα από το περιβάλλον του. Έτσι είναι, τα καλά σπιτικά τα επιβουλεύεται ο εχθρός. Αγωνίζεται νύχτα-μέρα να τα γκρεμίσει.
Εξάλλου όσο καλά κι αν λειτουργεί η οικογένειά μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής της. Από το «καλά» μέχρι το «άριστα» υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια.

Ας σκύψουμε, λοιπόν, όλοι μας τούτη την ώρα μέσα μας κι ας βαθμολογήσουμε το σπιτικό μας. Θα το τοποθετήσουμε στο θετικό, στο συγκριτικό ή στον υπερθετικό βαθμό. Είναι ένα «θερμοκήπιο αγάπης». Έχει το κάθε μέλος σ’ αυτό τη σωστή του θέση; Έχουμε αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις; Έχουμε όλοι μας την εσωτερική πληροφόρηση ότι αγαπάμε κι αγαπιόμαστε; Αν ναι, η οικογένειά μας είναι μια ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Αν όμως οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι λειψές σε αγάπη, φτωχές σε ευγένεια και σεβασμό, από σήμερα κιόλας ν’ ανασκουμπωθούμε… Ποτέ δεν είναι αργά. Από μας τους δυο εξαρτάται, το σύζυγο και τη σύζυγο που ξεκινήσαμε με αγάπη κι ονειρευτήκαμε να κάνουμε το σπιτικό μας μια ζεστή φωλιά, μια κοινωνία αγάπης.
Αλήθεια, έχουμε ξεκάθαρο στη σκέψη μας το σκοπό του γάμου που είναι η ηθική τελείωση των συζύγων. Ναι αυτός είναι ο πρώτος και βασικός σκοπός του γάμου. Τα υπόλοιπα, η δημιουργία οικογένειας, η απόκτηση παιδιών, η κοινωνική προσφορά, είναι κι αυτοί ιεροί σκοποί, αλλά έρχονται δεύτεροι. Δεν ξέρω αν όλοι το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό. Αν λαχταρούμε οι σύζυγοι και οι δυο μαζί να γίνουμε πολίτες τ’ ουρανού.

Αν ναι, πρέπει:
1) Να δεχόμαστε το σύντροφό μας όπως είναι με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του.
Έτσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Έχουμε αρετές, αλλά έχουμε και κακίες. Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι παντρευτήκαμε έναν άγγελο. Οι άγγελοι φτερουγίζουν στα ουράνια. Ο γάμος, μας έλεγε ο αείμνηστος Ασπιώτης, είναι συνεταιρισμός αδυναμιών.

Ο σύντροφός μας έχει άλλες κληρονομικές καταβολές. Έζησε κάτω από άλλες συνθήκες. Δέχτηκε διαφορετική αγωγή. Έχει τη δική του ατομικότητα. Μέσα στο σπιτικό μας πρέπει να είναι άνετος. Να μην πιέζεται για να μην του δημιουργούνται ψυχικές εντάσεις. Να έχει γνησιότητα η συμπεριφορά του, χωρίς προσπάθεια υποκρίσεως. Και να ξέρουμε ότι, όταν αποδεχόμαστε το σύντροφό μας όπως είναι, τότε και μόνον τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε μία λειτουργική σχέση μαζί του.

Με τη στάση μας να του λέμε: «Σκέπτομαι όπως σκέπτομαι, αισθάνομαι όπως αισθάνομαι, ξέρω ό,τι ξέρω Είμαι εγώ». Αλλά δεν σε κατηγορώ που «σκέφτεσαι όπως σκέφτεσαι, που αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι, που ξέρεις ό,τι ξέρεις. Είσαι εσύ. Σε θέλω όπως είσαι. Καλοδέχομαι ό,τι έχεις να μου δώσεις. Δέξου κι εσύ ευχάριστα ό,τι έχω να σου προσφέρω. Και ας αγωνιστούμε να κάνουμε το Εγώ και το Εσύ, ΕΜΕΙΣ».
Δεχόμαστε λοιπόν το σύντροφό μας όπως είναι. Δεν προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Θ’ αλλάξει όταν αλλάξουμε εμείς.

2) Να αγωνιζόμαστε να νικήσουμε τον εγωισμό μας.
Ο εγωισμός είναι το μεγαλύτερο σαράκι που κατατρώγει το οικογενειακό μας οικοδόμημα.
Πολλά αντρόγυνα ενώθηκαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις: άφθονα υλικά αγαθά, κοινωνική θέση, επαγγελματική καταξίωση. Όλα έδειχναν ότι η ζωή τους θα ήταν αρμονική και ο οικογενειακός ορίζοντας καταγάλανος. Κι όμως δεν γνώρισαν την ευτυχία, λέτε και πέταξε απ’ τ’ ανοιχτό παράθυρο. Γιατί; Γιατί μπήκαν στο γάμο συντροφιά με τον εγωισμό τους. Δύο εγωισμοί όμως δεν μπορούν να μονοιάσουν, να συζήσουν. Ύστερα από ένα διάστημα θα συγκρουστούν. Και τότε αρχίζουν οι έριδες, οι φιλονικίες, οι καθημερινοί καυγάδες, οι αντιπαραθέσεις.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη επιτακτική να απαρνηθούμε το εγώ μας, για να διατηρήσουμε το σπιτικό μας. Να ξεριζώσουμε τον εγωισμό μας. Το ξερίζωμά του είναι προσφορά στην οικογενειακή αρμονία. Είναι λιβάνι στον οικογενειακό βωμό.
Πως θα το επιτύχουμε αυτό;
Με τον αγώνα μας τον καθημερινό, με τη συστηματική κι επίμονη προσπάθειά μας. Με το να ανεβάζουμε στα μάτια μας και στα μάτια των παιδιών μας το σύντροφό μας.

Με το ν’ αναγνωρίζει ο ένας τις προσπάθειες του άλλου. Όταν π.χ. ο σύζυγος γυρίζει φορτωμένος τα ψώνια από την αγορά, η σύζυγος ας του λέει: «είναι πολύ καλά αυτά που ψώνισες. Σ’ ευχαριστώ». ʼλλοτε πάλι, όταν τακτοποιεί κάποια ατέλεια στο σπίτι ας μην παραλείπει να του λέει: «Τι ωραία που το έφτιαξες. Γεια στα χέρια σου».
Αυτή η αναγνώριση, ενώ δεν κοστίζει τίποτε στη γυναίκα, στον άντρα δίνει φτερά. Τον ξεκουράζει. Τον ενισχύει. Του δίνει θάρρος να συνεχίσει.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο σύζυγος να αναγνωρίζει και της γυναίκας του τις προσπάθειες για την οργάνωση του νοικοκυριού και την ανατροφή των παιδιών. «Πολύ ξεκουράζομαι με την τάξη που έχεις στο σπίτι μας», να της λέει συχνά. Ή όταν τρώνε: «Τι ωραίο φαγητό μας έκανες σήμερα». Αυτή η αναγνώριση χαλαρώνει τη γυναίκα.

Και την αναγνώριση και οι δύο να μην την κάνουμε από μέσα μας. Να την εξωτερικεύουμε. Τότε έχει νόημα. Και τότε ψαλιδίζεται και ο εγωισμός μας.
Κι ακόμη πριν κοιμηθούμε το βράδυ να ζητούμε συγνώμην από το σύντροφό μας για κάτι που τον στενοχωρήσαμε. Βέβαια αυτή η συγνώμη δεν βγαίνει εύκολα. Θέλει ταπείνωση, ταπείνωση, πολλή ταπείνωση. Θα πιέσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας, θα νικήσουμε τον εγωισμό μας και θα πούμε συγνώμην. Διαφορετικά, σαν πέσουμε για ύπνο, η καρδιά μας θα σφίγγεται, τα δόντια μας θα τρίζουν και ο ύπνος δεν θα σφαλίζει τα βλέφαρά μας.
Η αναγνώριση δίνει θάρρος και δύναμη στον άνθρωπο. Ενώ μια υποτίμηση, μια περιφρονητική κουβέντα, τον κουρελιάζει και τον τσακίζει.
3) Να αγαπάμε τους συγγενείς του συντρόφου μας.
Είναι βασική υποχρέωσή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στις φλέβες του συντρόφου μας ρέει το αίμα των γονιών και των αδελφών του. Οφείλουμε να τους αγαπάμε κι εμείς. Να ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματά τους. Να τους επισκεπτόμαστε. Να τους παίρνουμε τηλέφωνο. Να τους βοηθούμε και οικονομικά, όταν χρειάζεται και μπορούμε. Αν σεβόμαστε τους συγγενείς του συντρόφου μας, θα σεβαστεί κι αυτός τους δικούς μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τους αφήνουμε να επεμβαίνουν στην οικογένειά μας. Δε θα τους επιτρέψουμε να μας διοικούν. Να έχουν γνώμη για όλα. Να απαιτούν να γίνεται το δικό τους. Αυτό είναι σοβαρό ατόπημα, που θα έχει σοβαρές συνέπειες για το συζυγικό μας δεσμό. Παντρευτήκαμε και αποτελούμε μια καινούρια, μια ξεχωριστή οικογένεια. Σπίτι μας είναι το δικό μας κι όχι το πατρογονικό μας.

4) Να μην παίρνουμε θέση στα κληρονομικά.
Δεν επιτρέπεται δική μας ανάμειξη. Είναι υπόθεση δική του και της πατρικής του οικογένειας. Ποτέ να μην μπούμε ανάμεσά τους. Είναι μεγάλη ευθύνη. Ξέρουμε όλοι από την πείρα μας πόσα αδέρφια έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μιλάνε. Ποτέ, λοιπόν, να μην χωρίσουμε αδέρφια.

5) Να διαφυλάξουμε τη συζυγική πίστη.
Να διατηρήσουμε το στεφάνι αμόλυντο. Τότε και μόνον τότε θα τιμήσουμε το σύντροφό μας και τον εαυτό μας.
Ζούμε σε μια εποχή που όλα τρίζουν. Το κακό πλημμυρίζει. Το ηθικό αισθητήριο έχει αμβλυνθεί. Η αποστασία από τις πνευματικές αξίες κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η ηθική εκτροπή και η συζυγική απιστία οργιάζουν. Σ’ αυτό βοηθούν οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα θέατρα, ο κινηματογράφος και γενικά τα Μ.Μ.Ε. Τα ξέρουμε όλοι μας αυτά. Δε χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο.

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι σύζυγοι την αγάπη μας να τη διαποτίζουμε με την αλήθεια του Χριστού, να τη φωτίζουμε με το αναμορφωτικό φως του Ευαγγελίου, και να την εξαγιάζουμε.
Να σταθμίζουμε τα γήινα με προοπτική τα αιώνια. Τότε τη φυσική, την ανθρώπινη αγάπη μας θα την κάνουμε τέλεια, θα την κάνουμε πνευματική. Κι έτσι θα ενσαρκώνουμε την παραγγελία του Αποστόλου των Εθνών: «Ενδύσασθε την αγάπην ήτις εστί σύνδεσμος της τελειότητος».

6) Να ξεχνούμε τα λάθη του συντρόφου και των παιδιών μας.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Να τα ξεπερνάμε. Και να τους αγαπάμε χωρίς όρους. Το σπιτικό μας να είναι πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά. Γιατί μόνο τότε ο σύντροφος και τα παιδιά μας θα γυρίσουν ξανά κοντά μας. Αυτό όμως θα γίνει όταν είναι χορτάτοι από αγάπη και γεμάτοι από νοσταλγικές αναμνήσεις.
Υπόδειγμα της οικογένειάς μας ας είναι η οικογένεια της παραβολής του Ασώτου.

Για να τη θυμηθούμε λιγάκι: Ο μικρότερος γιος παίρνει το μερίδιό του και φεύγει μακριά στα ξένα. Ο πατέρας πικραίνεται, αλλά δεν διαμαρτύρεται. Σέβεται την προσωπική ελευθερία του παιδιού του. Κι όταν ο ʼσωτος μετανιώνει δεν του κλείνει την πόρτα. Έχει ανοιχτή την αγκαλιά του και τον κλείνει μέσα της με αγάπη. Δεν τον ελέγχει για ό,τι έκανε. Απλά τον συγχωρεί.

Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς, όταν ο σύντροφος ή τα παιδιά μας παραστρατούν (συζυγική απιστία, ναρκωτικά, ή παρουσιάζουν άλλες διαταραγμένες συμπεριφορές). Να έχουμε την πόρτα ανοιχτή. Και μια αγκαλιά ζεστή. Κι όταν έρθει η καλή και ευλογημένη ώρα της επιστροφής δε χρειάζεται κριτική.
Χρειάζεται ΑΓΑΠΗ και ΛΗΣΜΟΝΙΑ.

7) Να προσέχουμε τις λεπτομέρειες.
Ευτυχία φέρνουν και οι μικρές, οι ασήμαντες ίσως λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής.
Μπορεί ο σύζυγος να σκοτώνεται στη δουλειά για να μη λείψει τίποτε από την οικογένειά του. Αν όμως δεν ξέρει την αξία του χαμόγελου, της γλυκιάς κουβέντας, ενός λουλουδιού ή ενός ασήμαντου έστω δώρου, η ζωή μέσα στο σπίτι θα είναι άχαρη. Τι κι αν κουβαλάει του κόσμου τα καλά στο σπιτικό του, όταν είναι σκυθρωπός, βλοσυρός, αγέλαστος, αδιάφορος; Φέρνει πολλά σημαντικά, ξεχνάει κάτι πολύ ασήμαντο. Αυτό το ασήμαντο όμως είναι το αλάτι που δίνει στο φαγητό τη νοστιμιά.

Από την άλλη μεριά, μπορεί η σύζυγος να παλεύει νύχτα μέρα χωρίς την παραμικρή ανάπαυλα. Μπορεί να είναι θαυμάσια νοικοκυρά, άριστη μητέρα και ιδανική σύζυγος. Να είναι προικισμένη με πολλές αρετές. Αν όμως δεν έχει το τακτ που χρειάζεται για να δώσει την ευτυχία στον άνδρα της και στα παιδιά της, άδικα σκοτώνεται. Αν δεν ξέρει την αξία της λεπτομέρειας, αν δεν έχει το λεπτό και διακριτικό τρόπο σε κάθε περίπτωση, αν δεν ξέρει την αξία του χαμόγελου, ενός χαδιού, μιας εκφραστικής ματιάς, η ζωή μέσα στο σπίτι είναι μονότονη. Η άγνοια της αξίας που έχει το ασήμαντο, το μηδαμινό, η λεπτομέρεια, το τιποτένιο πολλές φορές, είναι η αιτία της χαμένης ευτυχίας.

8) Να σεβόμαστε την ατομικότητα των παιδιών μας.
Σκεπτόμαστε πάντα το μέλλον των παιδιών μας. Έχουμε τη φιλοδοξία να έχει η ζωή τους καλύτερη ποιότητα από τη δική μας. Γι’ αυτό φροντίζουμε να ακολουθήσουν επάγγελμα που θα τους αποδώσει περισσότερα οικονομικά αγαθά και θα τα καταξιώσει κοινωνικά.

Τα μέτρα όμως που χρησιμοποιούμε για να εκτιμήσουμε τα υπέρ και τα κατά του επαγγέλματος είναι τα δικά μας μέτρα κι όχι των παιδιών μας. Είναι σαν ν’ αγοράζουμε ρούχα ή παπούτσια με τα δικά μας νούμερα.

Η εξάσκηση ενός επαγγέλματος προϋποθέτει ανάλογες ικανότητες. Πρέπει κυρίως να ανταποκρίνεται στις κλίσεις των παιδιών. Διαφορετικά θα έχουν ψυχικές εντάσεις. Πολλοί νέοι υποφέρουν εξαιτίας μιας αποτυχημένης καριέρας. Η αγάπη και ο ζήλος για τη δουλειά μας πηγάζει από την ικανοποίηση που νιώθουμε γι’ αυτή. Αυτό πρέπει πάντα να το σκεπτόμαστε και να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία ν’ ακολουθήσουν την κλίση τους. Τότε θα είναι ευτυχισμένα. Και θ’ αποδίδουν στη δουλειά τους.
Θα είναι οι κατάλληλοι στην κατάλληλη θέση.

9) Να καλλιεργούμε το διάλογο.
Είναι καιρός να μπει στο σπίτι μας η δημοκρατία. Ας μάθει το κάθε μέλος της οικογένειάς μας ότι έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο και διεκδικεί τα δικαιώματά του…

Στο δημοκρατικό σπίτι γονείς και παιδιά κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Είναι όλοι ίσοι. Διαφέρουν στην ηλικία, στο φύλο, στην πείρα. Κάθονται πλάι-πλάι με σεβασμό κι αγάπη. Κάνουν οικογενειακό συμβούλιο. Λένε τα προβλήματά τους. Τα συζητούν με άνεση. Εκφέρουν όλοι τη γνώμη τους. Καταθέτουν τον οβολό τους. Κι ύστερα από σκέψη καταλήγουν σε συμπεράσματα. Παίρνουν τις αποφάσεις τους που γίνονται απ’ όλους σεβαστές, γιατί βγήκαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Και μαθαίνουν στην πράξη ότι δημοκρατία δε σημαίνει ασυδοσία, αλλά αυτοπειθαρχία και δέσμευση σε ορισμένες αρχές.

Ο διάλογος είναι πολύ σπουδαία υπόθεση, όταν γίνεται με σωστό τρόπο. Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε ήρεμα, με σαφήνεια, με επιχειρήματα, με χιούμορ, με χάρη, με μέτρο. Να μιλάμε σωστά, αλλά και να ακούμε σωστά. Να ακούμε με έκφραση, με χρώμα, με προσοχή, με κατανόηση, με συμπάθεια.
Ας φροντίζουμε οι γονείς αυτός ο διάλογος να μη λείπει από το σπίτι. Αν διατηρηθεί ανοιχτός και είναι γεμάτος κατανόηση και σεβασμό, να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι στην εποχή της εφηβείας δεν θα υπάρξουν σοβαρές προστριβές.

Η οικογένεια που ξέρει να συγκεντρώνεται γύρω από το λιτό τραπέζι και να συζητά τα διάφορα προβλήματά της, κρατά δεμένα τα μέλη της. Τα παιδιά μένουν κοντά στους γονείς, οι οποίοι και μπορούν να τα στηρίζουν, όταν αυτά έχουν ανάγκη.

10) Ν’ αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με καρτερία.
Η οικογενειακή ζωή δεν είναι πάντα ανθόσπαρτη. Έχει μέρες χαράς, αλλά έχει και μέρες δοκιμασίας. Η ζωή είναι ρόδα που γυρίζει διαρκώς. Σήμερα είμαστε πλούσιοι και αύριο φτωχοί. Σήμερα υγιείς και αύριο άρρωστοι. Σήμερα κατοικούμε σε σπίτια πολυτελή και αύριο γινόμαστε άστεγοι. Σήμερα έχουμε προσοδοφόρα εργασία και αύριο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας.

Κάποια νεαρή κυρία μου είπε πριν από λίγες μέρες: «Η ζωή μας κυλούσε ήρεμα και αμέριμνα. Είχαμε όσα χρειαζόμαστε για μια άνετη ζωή. Ώσπου κάποια μέρα αντίκρισα τον άνδρα μου να επιστρέφει μελαγχολικός στο σπίτι. Τι είχε συμβεί; Τον σχόλασαν από την εργασία του, γιατί “στένεψαν οι δουλειές”. Η στενοχώρια φώλιασε στην καρδιά μας. Η ρόδα της ζωής γύρισε τόσο ξαφνικά».
Και άλλη: «Είχαμε αρκετά χρήματα. Δυστυχώς τα χάσαμε στο χρηματιστήριο και τώρα ζούμε με τα λίγα που παίρνει ο άνδρας μου από την εργασία…».

Τι κάνουμε λοιπόν; Αντιμετωπίζουμε και τη στέρηση και την άνεση σαν πιστοί άνθρωποι που ξέρουμε να υπομένουμε και να νικούμε τις δυσκολίες της ζωής. Ας μην συμφιλιωνόμαστε με την παροιμία: «η φτώχεια φέρνει γκρίνια». Δεν είναι τόσο η υλική φτώχεια όσο η πνευματική που φέρνει ταραχές στις ψυχές μας, γκρίνιες και διαπληκτισμούς. Ο Απόστολος Παύλος γράφει προς Τιμόθεο: «έστι πορισμός μέγας η ευσέβεια μετ’ αυταρκείας».

11) Ας φροντίζουμε να εμπνέουμε με το παράδειγμα.
Ο φιλόσοφος Βάκωνας λέει: «Όποιος δίνει καλή συμβουλή χτίζει με το ένα χέρι. Όποιος συμβουλεύει σωστά και εμπνέει με το παράδειγμά του χτίζει με τα δυο του χέρια. Κι εκείνος που δίνει καλή συμβουλή, αλλά έχει κακό παράδειγμα, με το ένα χέρι χτίζει και με το άλλο γκρεμίζει».
Υποχρέωσή μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας, που μεγαλώνουν κοντά μας, ό,τι είναι καλό και χρήσιμο για τη ζωή τους. Αυτό θα γίνει με λόγια και με έργα. Γιατί λόγια που δε σφραγίζονται με έργα είναι φτερά στον άνεμο.

Αν η χριστιανική θρησκεία έγινε παγκόσμια από πολύ νωρίς, ήταν γιατί όλη η διδασκαλία του Χριστού, αλλά και των Αποστόλων, ήταν βιωματική. Και σήμερα χριστιανοί που εμπνέουν είναι όσοι βιώνουν τις αλήθειες του Ευαγγελίου. Κάθε κανόνας πρέπει να τηρείται και να εφαρμόζεται απ’ όλους μέσα στην οικογένεια. Δεν πρέπει να ζητούμε από τα παιδιά κάτι, που εμείς δε ζούμε.
Όταν με τη ζωή μας εμείς οι γονείς δείξουμε στα παιδιά μας το σωστό δρόμο, οι πιθανότητες να κυνηγήσουν αργότερα χίμαιρες σε λανθασμένους δρόμους, είναι μικρές.

12) Ας θεμελιώσουμε την οικογένειά μας πάνω στο θεμέλιο της χάριτος του Θεού.
Το σπιτικό μας πρέπει να είναι ζεστή φωλιά. Να είναι θερμοκήπιο που θα θερμαίνεται η καρδιά, θ’ αναπαύεται η ψυχή μας. Αυτό σημαίνει οικογένεια: Ζεστές ψυχές, ευχαριστημένοι σύζυγοι, ευτυχισμένα παιδιά. Μέσα στην παγωνιά της κοινωνίας η σωστή οικογένεια είναι ένας ήλιος που εκπέμπει ζωογόνες ακτίνες στο περιβάλλον του.

Τέτοια όμως θα είναι η οικογένειά μας μόνο όταν τη στηρίζουμε στον αμετακίνητο πλούτο της Πίστεως. Όταν εμπιστευόμαστε το σκάφος της οικογένειάς μας στη φιλόστοργη Πρόνοια του Θεού. Κάτω από τη σκέπη του Θεού Πατέρα θα βάλουμε τα παιδιά μας.

Γυρίζοντας ύστερα από λίγο στο σπιτικό μας, ας το δούμε με άλλο μάτι. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ας το γεμίσουμε με πλουσιότερη αγάπη, με μεγαλύτερη ευαισθησία, με γνησιότερο ενδιαφέρον, με περισσότερο σεβασμό. Ας αγωνιστούμε ο ένας να γίνει καλύτερος από τον άλλο. Τότε το σπιτικό μας θα γίνει ένα κομμάτι τ’ ουρανού.
Εμείς οι γονείς θα χαιρόμαστε. Τα παιδιά μας θα είναι ευτυχισμένα και θα παίρνουν από μας ένα πρότυπο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΣΥΖΥΓΙΑΣ.
Αυτό ας είναι ευχή μας και προσευχή μας.

6) ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στο θεοφύτευτο και θεοπότιστο τούτο κηπάριο τ’ ουρανού, όπου ανθοί λογής-λογής, ωραίοι και ευωδιαστοί απ’ του παραδείσου τις ευωδιές-τα παιδιά εννοώ, και δέντρα καλλίκαρπα οι γονείς, φτάνει η ζήλεια του εχθρού όπως και στης Εδέμ τον κήπο. Και μεταμορφώνεται, και πλησιάζει, και δείχνει ενδιαφέρον και συνομιλεί με κάθε άνθρωπο της φαμελιάς χωριστά, τάχα για το καλό του. Για τη θεόδοτη ελευθερία, την πρόοδο, την ανάδειξη είναι ο λόγος που σιγοσφυρίζει. Και πέφτει στις ψυχές ο σπόρος του. Κι εκεί π’ ανθίζανε οι μοσχομύριστοι ανθοί, δες τώρα πλήθος τα ζιζάνια και τα αγκάθια, όχι στη γη, μα μέσα στο νου και την ψυχή. Κι ασχημίζουν οι μορφές. Και σκληραίνουν οι φωνές. Και παγώνει η αγάπη. Και γίνεται στενό το σπίτι. Δεν τους χωρεί. Και ξεπορτίζουν και δε λένε να γυρίσουν. Κι όταν γυρίζουν, γυρίζουν σα σε πανδοχείο.
-Να φάω δος μου και στρώσε μου να κοιμηθώ.
Και δίχως να πληρώνουν έστω μ’ ένα χαμόγελο…
Κι απ’ τα αγόρια τούτο, κι αλί, κι απ’ τα κορίτσια. Μα κι απ’ τη μάνα καμιά φορά (τι συμφορά!) κι απ’ τον πατέρα…
Στο θεοφύτευτο και θεοπότιστο τούτο κηπάριο μπήκε ο χαλαστής…
Σώσε, Κύριε, τη φαμελιά του γείτονα, του συγγενή και τη δική μας. Η φωτιά, σαν πιάσει, παίρνει σειρά τα σπίτια.
Σβήσε τα πάθη.
Στείλε το καθάριο αγέρι της χάρης σου.
Ανακάλεσε την αγάπη στο νεοφύτευτο και θεοπότιστο τούτο κηπάριο:
Την οικογένεια.
Σε παρακαλώ, Χριστέ μου, άκουσέ με, Συ που έζησες την οικογένεια και τόση χάρη κι ομορφιά της έδωσες.

(Γέρων Ιωσήφ)

Keine Kommentare: